0

Transparanties en overdruk

Problemen voorkomen met transparanties en overdruk.

Transparanties en overdruk kunnen problemen veroorzaken bij het produceren van jouw drukwerk. Daarom moeten transparanties in jouw document worden afgevlakt. Wanneer je een bestand aanlevert, waarbij je effecten hebt toegepast, zoals een slagschaduw, glow-effect of beeld dat transparant is verwerkt, kan het zijn dat je een melding krijgt dat transparanties in je ontwerp moeten worden afgevlakt. Dit betekent dat er in je document afbeeldingen of objecten zitten die deels doorzichtig zijn. Wanneer je de transparanties niet afvlakt, kun je onverwachte resultaten in je drukwerk verwachten. In het voorbeeld hieronder zie je wat er kan gebeuren met je drukwerk wanneer je de transparantie niet goed afvlakt.

transparantie en overdruk

Veel mensen vragen zich af wat overdruk is, dus bij deze, wat is overdruk eigenlijk? Bij overdruk worden lagen, die over elkaar heen liggen in het drukwerk ontwerp, met elkaar gemengd. Dit wil zeggen dat niet alleen de bovenste laag zichtbaar is, maar ook de laag hieronder. Zonder ‘overdruk’ zou alleen de bovenste laag zichtbaar zijn.

Wij adviseren je dat tekst en/of beeld niet op ‘overdruk’ moet staan. Wanneer dit namelijk wel het geval is, bestaat er het risico dat betreffende tekst en/of beeld in het drukproces slecht tot niet zichtbaar is. Witte teksten of vlakken e.d. die op overdruk staan zullen in zijn geheel wegvallen. (LET OP: het aanleveren van bestanden met transparanties en/of overdruk is geheel op eigen risico.) In de programma’s InDesign en Illustrator kun je overdruk rechtstreeks verwijderen in het menu ‘kenmerken’. Je moet wel eerst het object of beeld selecteren en zorgen dat “Vulling overdrukken” uitgevinkt staat.

Transparaties kun je in Illustrator direct afvlakken via menu ‘Object’ en dan naar ‘Afvlakken transparantie’. In InDesign maak je een nieuwe profiel aan onder het menu ‘Bewerken > Voorinstellingen transparanties afvlakken’. Je kiest daar de regel (hoge resolutie) en klikt op ‘nieuw’ en geeft je bestand een naam. Zet dan de ‘Raster-/vectorbalans van 100% naar 75%. Het overige mag blijven staan en vink vervolgens in het onderste vakje complexe regio’s bijknippen’ aan. Nu heb je alles goed ingesteld en bevestig je jouw instellingen met ‘OK’.

transparantie en overdruk

Vervolgens exporteer je jouw ontwerp in InDesign naar PDF en kies je in het PDF-menu bovenaan bij de preset PDF/X-1a:2001 en bij de menu’s aan de linkerzijde bij ‘Geavanceerd’ kies je bij ‘Transparantie-afvlakker’ voor de nieuw aangemaakte afvlakker. Let op dat PMS en transparanties niet samen gaan via deze methode. De PMS dient dan al omgezet te zijn naar CMYK in je bronbestand.